Kurczak Cacciatore

Klasyczne włoskie Cacciatore. Ja dołożyłam jedynie „finishing touch” przyprawowy. Danie godne polecenia i powtórki.

  • piersi lub udka z kurczaka
  • czerwona papryka
  • cebula
  • pieczarki
  • płatki chilii lub mielone chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • czerwone wino
  • pomidory pelati
  • świeża bazylia

Wykonanie – tak jak prezentuje Laura Vitale.

Podobne przepisy znalazłam też na BBC Good Food (wersja z mascarpone) i Przepisach Kulinarnych u Oli (wersja ze śmietaną).

Wersja z 15 listopada 2015 r. – Marka

Kurczak-Cacciatore

  • piersi z kurczaka
  • cebula
  • pieczarki
  • czosnek
  • pomidory pelati + przecier pomidorowy
  • oregano
  • śmietana

Umieść wszystkie składniki w garnku i wstaw do piekarnika na ok. 1h. Po wyjęciu zagęść sos śmietaną. Podawaj z makaronem, ryżem lub kaszą jaglaną.

 

 

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*