Zapiekanka z dynią i warzywami

Zapiekanka przyrządzona dla odwiedzającej mnie mamusi 🙂

Podane proporcje są baaardzo przybliżone bo zapiekankę składałam „na oko”.

  • ok. 200 g makaronu
  • 150 g szynki
  • po 1/2 małej papryki czerwonej i zielonej
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 szkl. dyni
  • 3-4 łyżki kukurydza
  • 1 szkl. brokułów
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebula
  • 1 szkl. startego sera żółtego (do środka i na wierzch)
  • 2 łyżeczki Vegety, 2 łyżeczki lubczyku ogrodowego, 1,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 2-4 łyżki czosnkowego sosu chilli Tao Tao.

Ugotuj makaron al dente. Warzywa opłucz, obierz i pokrój na małe kawałki (możesz użyć rozmrożonych wcześniej brokułów). Pokrój również szynkę, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj jego część (ok. 3/4) z pozostałymi składnikami. Przenieś do formy żaroodpornej i zapiekaj w 180 st. ok. 45 min.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*