Pudding chlebowy z borówkami, wiśniami i migdałami

Bread pudding to klasyczna angielska specjalność, ale bardzo popularna również w innych krajach europy i w Ameryce. Czasem z dodatkiem masła, i tym samym zwana bread&butter pudding’iem (jak tutaj). Deser przygotowuje się z kawałków lekko przestchniętego lub nawet czerstwego piczywa, bądź kromek (chleba tostowego, chałki, brioszki, bagietki. etc.). Te często smaruje się masłem. Do najpopularniejszych dodatków smakowych należą suszone owoce (głównie rodzynki, np. tu), wanilia, cynamon. Pudding podaje się niekiedy ze słodkim sosem – waniliowym, karmelowym, rumowym, z whisky, itp.

Moja dzisiejsza wersja okazała się bardzo słodka, nawet bez sosu. Rozpływająca się czekolada i ciepłe owoce zrobiły swoje 🙂 Dlatego dodatek polskiego półtłustego twarogu w kostce do odgrzewanego puddingu świetnie pasował. Nie ma to jak kuchnia fusion 😉

Osoby pragnące skosztować pudding chlebowy w wydaniu wytrawnym odsyłam do przepisu: pudding chlebowy z Bursztynem i szynką.

  • 3 czerstwe bułki
  • 1 słoik wiśni z kompotu (ale dajcie świeże jeśli macie)
  • ok. 150 g świeżych borówek amerykańskich
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • płatki migdałów

Bułki pokrój na ok. 1-1.5 cm kwadraty. Wiśnie odsącz z zalewy. Czekoladę pokrój na małe kawałki. Przełóż wymienione składniki razem z borówkami do naczynia żaroodpornego. Jajka połącz z ekstraktem waniliowym, mlekiem i cukrem. Mieszaniną zalej chleb i owoce. Wierzch posyp migdałami. Zapiekaj w 180°C ok. 30 min.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*