Kalmary z makaronem i suszonymi pomidorami

Danie z kategorii „banalne”, „błyskawicze” lub „kilkuskładnikowe”. Stworzył je M. gdy lodówka świeciła pustkami, a ja oddawałam się pieczeniu ciasta jogurtowego z gruszkami, malinami i migdałami.

  • opakowanie mrożonych kalmarów
  • 1/2 paczki pełnoziarnistego spaghetti
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
  • olej czosnkowy
  • sól i pieprz

Rozmroź i osusz kalmary. Wstaw wodę na makaron. W międzyczasie zmiksuj suszone pomidory, dodając do nich olej-zalewę w ilości umożliwiającej zmiksowanie. 5-7 minut przed końcem gotowania makaronu usmaż kalmary na oleju czosnkowym – krótko, z dwóch stron, na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj sól i pieprz. Podawaj z makaronem spaghetti połączonym ze zmiksowanymi pomidorami.

Fajny pomysł na kalmary znalazłam też tutaj.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*