Pasta z soczewicy i Rubina

Pasta, która można przygotować przy okazji gotowania soczewicy, np. do zupy pomidorowej z soczewicą czy pierogów z soczewicą. Aromatyczny ser bardzo fajnie komponuje się z delikatną czerwoną soczewicą. Ze względu na pysznie topiący się ser polecam pastę na ciepło. A proporcje składników pozostawiam Wam. Róbcie „na oko”, dodając tyle sera, ile lubicie.

Ja moją pastę zajadałam na sezamowym pieczywie chrupkim, z dodatkiem natki pietruszki i liści sałaty.

  • czerwona soczewica
  • ser Rubin lub jakikolwiek inny żółty
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • przyprawa ognista w młynku
  • opcjonalnie natka pietruszki i liście sałaty
  • dowolne pieczywo: chrupkie, jasne, razowe lub inne

Ugotuj soczewicę do miękkości, ok. 10 minut. Do jeszcze ciepłej dodaj starty na drobnych oczkach ser żołty. Dopraw do smaku solą, pieprzem, ostrą przyprawą i opcjonalnie natką pietruszki. Podawaj na dowolnym pieczywie.

Możesz też użyć pastę jako nadzienie do pierogów.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*