Ciasto czekoladowe z whisky i śmietanową masą cappuccino

Blat (bez jajek) powstał na podstawie przepisu przetestowanego przy okazji tworzenia tortu dla Tomka W. Podobny znalazłam też m.in. na blogu Trochę Inna Cukiernia. Śmietanowo-cappuccinowy dodatek to już moja fantazja dostosowana do sytuacji – wizyty Kuby i Alka. Wyszłam z założenia, że skoro miał być Aluś to musiała też być kawa.

  • 1,5 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 szkl. + 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 szkl. kawy rozpuszczalnej z 1,5 łyżeczki
  • 1/2 szkl. whisky

Masa śmietanowa

  • 200 ml mleka
  • 3-4 łyżki cappuccino
  • 1 Śnieżka
  • 1 śmietanfix
  • 2 łyżki cukru
Ciasto przygotuj „metodą muffinową”. Rozpuść cappuccino w ciepłym mleku i odstaw do schłodzenia. Ubij ze Śnieżką. Pod koniec ubijania dodaj cukier i śmietanfix. Wyłóż na ciasto i podawaj.
Do masy śmietanowej można dodać również żelatynę, a jako spodu użyć biszkoptu, jak tutaj lub tutaj.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*