Makaron po hiszpańsku (z chorizo i pomidorami)

Nazwałam to makaronowe danie „po hiszpańsku” bo zawiera charakterystyczną dla kuchni hiszpańskiej pikantną paprykową kiełbasę chorizo, która nadaje bardzo wyrazisty smak. Smak ten nieco złagodziłam mięsem z szynki oraz makaronem o bardzo ciekawym kształcie, który świetnie pasował do tego typu potrawy.

Ja, jako dodatek warzywny zastosowałam drobny groszek konserwowy. Jednakże polecam również kukurydzę, paprykę czy seler naciowy.

  • 1/3 opakowania makaronu galletti (koguciki)
  • 1-2 kiełbasy chorizo
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 mała puszka groszku ekstra drobnego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • ostra papryka (w proszki)
  • majeranek, zioła prowansalskie
  • natka pietruszki

Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i przelej zimną wodą.

Pokrój kiełbasę chorizo na plasterki, które a następnie przekrój na pół, by powstały półplastry. Podsmaż na suchej, rozgrzanej patelni, kilka minut, do wytopienia się tłuszczu. Dodaj mięso z szynki i przesmaż, od czasu do czasu mieszając. Dodaj wino i gotuj na wolnym ogniu do odparowania alkoholu. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką, majerankiem i ziołami prowansalskimi. Dodaj koncentrat pomidorowy, odsączony groszek i odrobinę wody. Chwilę duś, do połączenia się smaków. Wmieszaj makaron. Koniecznie spróbuj i w razie potrzeby skoryguj smak dodatkowo doprawiając. Podawaj danie posypane posiekaną natką pietruszki.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*