Krem z brokułów i zielonego groszku

Nie jest tajemnicą, że uwielbiam zupy kremy. Stali Czytelnicy bloga na pewno zauważyli, że tej jesieni pojawiły się dwie nowe propozycje: zupa-krem z cebuli i krem ziemniaczano-kalafiorowy. Tym razem mam dla Was coś zielonego. Nie mogłam się zdecydować czy zrobić krem brokułowy czy z zielonego groszku, więc połączyłam oba warzywa. Dodałam do nich por i odrobinę przypraw. Wyszło… naprawdę super! Nie ma jak zdrowa rozgrzewająca zupa w chłodny dzień. Ta dodatkowo „przegania” szarugę ze względu na piękny kolor.

Krem z brokułów i zielonego groszku
Krem z brokułów i zielonego groszku.
  • 1 duży por
  • 1 łyżka masła
  • 1 brokuł
  • 1.5 l bulionu drobiowego
  • 1/2 torebki mrożonego groszku (225 g)
  • sól, pieprz
  • suszony lubczyk
  • koperek (świeży lub w mini-kosteczce)

Do podania:

  • grzanki, groszek ptysiowy lub grissini

Por oczyść i pokrój w cienkie talarki. Podsmaż na łyżce masła. Dodaj brokuły podzielone na różyczki. Zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj mrożony groszek. Smiksuj zupę blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i koperkiem. Gęstość zupy możesz zmodyfikować, dodając nieco wody.

Możesz podawać zupełnie bez dodatków. Możesz też posypać zupę groszkiem ptysionym, grzankami lub zajadać z grissini lub wybranym pieczywem.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*