Zdrowy pieczony pasztet z mięsem w stylu pieczeni rzymskiej. Śmialiśmy się, że łączy dobre mięso „dla Niego” oraz warzywa i otręby „dla Niej”. W naszym wydaniu obiadowe dzieło wieńczyły pieczone warzywa i czerwony ryż, który otrzymałam od Ani z bloga „green plums” w ramach wygranej w BIOkonkursie sernikowym. Spodobał jej się mój ubiegłoroczny sernik waniliowy z mascarpone. Serdecznie polecam go również Wam.
Zachęcam również do pieczenia warzywnych pasztetów. Prawie same się robią. Można dodać do nich jakiekolwiek warzywa, pestki, orzechy, otręby. W kwestii doprawiania też mamy dużą swobodę. Ja użyłam pikantnej przyprawy do pesto, ale można ją zastąpić każdą inną.

- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- Ok. 1 łyżeczka przyprawy do Pesto z peperoncini*
- 4-5 łyżek otrąb (u mnie gryczanych, ale owsiane też są ok)
- 1 średnie jajko
- 2 średnie marchewki
* Czosnek (46%), pomidory, sól morska jodowana, pietruszka, chili (10%)
Mięso umieść w dość dużej misce. Dodaj przyprawy, otręby, jajko i startą na dużych oczkach marchewkę. Wszystko dokładnie wymieszaj (najlepiej ręką). Przełóż do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C z termoobiegiem.
Pasztet mięsny podawaj na ciepło, jako dodatek do obiadu, z ulubionym sosem i surówką/warzywami, albo na zimno, np. do kanapki.