Pierniczki – witrażyki z landrynek

Pierniczki bardzo podobne do pierniczków czekoladowych, które piekła w tym roku na Święta Mama. Nie dodałam jednak do nich kakao i w większości umieściłam pokruszone landrynki, które po upieczeniu utworzyły niby-szkiełka. Stąd pierniczki wyglądały jak witrażyki. Pomysł podpatrzyłam u Agnieszki na tegorocznym spotkaniu wigilijnym wielkopolskich blogerów. Od razu bardzo mi się spodobał. Pierniczki lepiej wyglądają gdy zrobi im się duże „okno”, ale mnie ograniczały wykrawaczki. Niemniej i tak bardzo ładnie wyglądały. I świetnie prezentowały się na choince!

Pierniczki-witrażyki
Pierniczki – witrażyki z landrynek.
  • 125 g margaryny
  • 1/3 słoika sztucznego miodu (1/3 z 370 g)
  • 500 g mąki
  • 120 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej
  • 2 jajka

Roztop margarynę z miodem i odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier i pozostałe suche składniki: sodę, amoniak, proszek do pieczenia i przyprawę piernikową. Dokładnie wymieszaj. Wbij jajka, a następnie ostrożnie wlej roztopione masło z miodem. Zagnieć gładkie ciasto. Partiami rozwałkowuj ciasto. Wykrawaj pierniczki dwoma foremkami, tak by w środku zrobiło się okienko. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W okienkach umieszczaj pokruszone (np. tłuczkiem do mięsa lub w moździerzu) landrynki. Możesz też zrobić dziurkę by zawiesić potem pierniczki na choinkę. Piecz kilka do kilkunastu minut  w 180 st. C.

Pierniczki z witrażami z landrynek.
Pierniczki z witrażami z landrynek.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*