Sałatka z pora – intensywnego w smaku warzywa, przełamanego słodką kukurydzą i neutralnym ogórkiem. Z nutą koperku. Doskonała zarówno do obiadu, jak i do kanapki. Moja sałatka z pora powstała na potrzeby lunchu, jako akompaniament quesadilla z łososiem i kremowym serkiem. Bardzo polecam taką kompozycję.
- 1 por
- 1 długi ogórek zielony
- ok. 3/4 puszki kukurydzy
- pęczek świeżego koperku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- Ziarenka Smaku
- świeżo mielony pieprz
Białą część pora dokładnie opłucz i pokrój w bardzo cienkie krążki. Przelej wrzącą wodą, by stał się nieco łagodniejsze. Wymieszaj z obranym i pokrojonym w kostkę ogórkiem. Dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę. Połącz warzywa z oliwą i posiekanym koperkiem. Dopraw do smaku Ziarenkami Smaku (zastępują sól i intensyfikują smak) i pieprzem. Podawaj od razu.