Sałatka z pora, ogórka i kukurydzy

Sałatka z pora – intensywnego w smaku warzywa, przełamanego słodką kukurydzą i neutralnym ogórkiem. Z nutą koperku. Doskonała zarówno do obiadu, jak i do kanapki. Moja sałatka z pora powstała na potrzeby lunchu, jako akompaniament quesadilla z łososiem i kremowym serkiem. Bardzo polecam taką kompozycję.

Sałatka z pora, ogórka i kukurydzy

  • 1 por
  • 1 długi ogórek zielony
  • ok. 3/4 puszki kukurydzy
  • pęczek świeżego koperku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Ziarenka Smaku
  • świeżo mielony pieprz

Białą część pora dokładnie opłucz i pokrój w bardzo cienkie krążki. Przelej wrzącą wodą, by stał się nieco łagodniejsze. Wymieszaj z obranym i pokrojonym w kostkę ogórkiem. Dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę. Połącz warzywa z oliwą i posiekanym koperkiem. Dopraw do smaku Ziarenkami Smaku (zastępują sól i intensyfikują smak) i pieprzem. Podawaj od razu.

Sałatka z pora, ogórka i kukurydzy 1

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*