Klopsiki z kurczaka w sosie pieczeniowym

Bardzo lekkie, gotowane klopsiki z kurczaka, podane na duszonej włoszczyźnie i drobnej kaszy jęczmiennej. Z jasnym sosem pieczeniowym i świeżym koperkiem. Podobne do tych z przepisu Babci, który zanotowałam na początku istnienia bloga. Klopsiki są też świetne w sosie koperkowym, grzybowym, pomidorowym, w risotto czy ryżu z grzybami i kukurydzą, który pokażę Wam jutro. Doskonale nadają się też do zapiekanek.

Klopsiki z kurczaka w sosie pieczeniowym

Kasza jęczmienna z warzywami:

  • 1 duża pietruszka
  • 2 małe marchewki
  • 1/2 średniego selera
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 torebka drobnej kaszy jęczmiennej
  • bulion cielęcy do ugotowania kaszy

Klopsiki:

  • 1 duża pierś z kurczaka (400 g)
  • 1 cebula
  • 2 kromki chleba baltonowskiego (bez skórki)
  • ok. ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1.5 łyżeczki przyprawy Jarzynka
  • świeżo mielony pieprz

Do podania:

Kasza jęczmienna z warzywami: Pietruszkę, marchewkę i seler obierz, opłucz i zetrzyj na dużych oczkach. Krótko podsmaż na na rozgrzanym oleju, cały czas mieszając. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem, do momentu aż warzywa staną się al dente. Wymieszaj z kaszą jęczmienną ugotowaną wg instrukcji na opakowaniu, w bulionie cielęcym.

Klopsiki z kurczaka: Filet z kurczaka oczyść, umyj, pokrój w duże kawałki i umieść w misie malaksera. Rozdrobnij nożami siekającymi. Przełóż mięso do miski. W malakserze rozdrobnij cebulę. Połącz z kurczakiem. Dodaj chleb namoczony w mleku, jajko oraz przyprawy. Bardzo dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką. Powstałą masę mięsną umieszczaj porcjami w kawałkach folii spożywczej (odpornej na wysoką temperaturę, przeznaczonej do gotowania). Formuj sakiewki, które następnie gotuj w wodzie, ok. 10 minut.

Podanie: Ugotuj sos pieczeniowy według instrukcji na opakowaniu. Dopraw  pieprzem ziołowym, czosnkiem, ziołowymi Ziarenkami Smaku. Wmieszaj koperek i ugotowane klopsiki z kurczaka. Podawaj na kaszy jęczmiennej z warzywami.

Klopsiki z kurczaka w sosie pieczeniowym

Klopsiki z kurczaka w sosie pieczeniowym

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*