Bardzo lekkie, gotowane klopsiki z kurczaka, podane na duszonej włoszczyźnie i drobnej kaszy jęczmiennej. Z jasnym sosem pieczeniowym i świeżym koperkiem. Podobne do tych z przepisu Babci, który zanotowałam na początku istnienia bloga. Klopsiki są też świetne w sosie koperkowym, grzybowym, pomidorowym, w risotto czy ryżu z grzybami i kukurydzą, który pokażę Wam jutro. Doskonale nadają się też do zapiekanek.
Kasza jęczmienna z warzywami:
- 1 duża pietruszka
- 2 małe marchewki
- 1/2 średniego selera
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 torebka drobnej kaszy jęczmiennej
- bulion cielęcy do ugotowania kaszy
Klopsiki:
- 1 duża pierś z kurczaka (400 g)
- 1 cebula
- 2 kromki chleba baltonowskiego (bez skórki)
- ok. ½ szklanki mleka
- 1 jajko
- 1.5 łyżeczki przyprawy Jarzynka
- świeżo mielony pieprz
Do podania:
- sos pieczeniowy jasny „Na Każdy Dzień” Winiary
- pieprz ziołowy
- czosnek granulowany
- ziołowe Ziarenka Smaku
- pęczek świeżego koperku
Kasza jęczmienna z warzywami: Pietruszkę, marchewkę i seler obierz, opłucz i zetrzyj na dużych oczkach. Krótko podsmaż na na rozgrzanym oleju, cały czas mieszając. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem, do momentu aż warzywa staną się al dente. Wymieszaj z kaszą jęczmienną ugotowaną wg instrukcji na opakowaniu, w bulionie cielęcym.
Klopsiki z kurczaka: Filet z kurczaka oczyść, umyj, pokrój w duże kawałki i umieść w misie malaksera. Rozdrobnij nożami siekającymi. Przełóż mięso do miski. W malakserze rozdrobnij cebulę. Połącz z kurczakiem. Dodaj chleb namoczony w mleku, jajko oraz przyprawy. Bardzo dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką. Powstałą masę mięsną umieszczaj porcjami w kawałkach folii spożywczej (odpornej na wysoką temperaturę, przeznaczonej do gotowania). Formuj sakiewki, które następnie gotuj w wodzie, ok. 10 minut.
Podanie: Ugotuj sos pieczeniowy według instrukcji na opakowaniu. Dopraw pieprzem ziołowym, czosnkiem, ziołowymi Ziarenkami Smaku. Wmieszaj koperek i ugotowane klopsiki z kurczaka. Podawaj na kaszy jęczmiennej z warzywami.