Festiwalowe ciasto marchewkowe

Ciasto upiekłam wczoraj z Weroniką na Festiwal Nauki. Nasza współpraca przebiegła oczywiście bardzo pomyślnie i owocnie. Marchewkowiec był bardzo smaczny, aczkolwiek jak dla mnie nieco bardziej suchy niż ten, który robiłam ostatnio – z wiórkami kokosowymi i anansem. Myślę, że wynika to z użycia Demerary, a nie Muscovado. Z tego też powodu ciasto było jaśniejsze.

  • 3 jajka
  • 200 g cukru Demerara
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 średnie marchewki
  • 50 g rodzynek
  • 100 g orzechów

Ubij jajka do uzyskania puszystej piany. Dodaj cukier i dalej ubijaj. Następnie wmieszaj połączone suche składniki, a na końcu startą marchewkę i bakalie. Piecz ok. 1h w 180°C.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*