Sałatki z brokułami w sosie czosnkowym robiłam już kilkukrotnie (patrz: pęczotto, szaszłyki i brokuły w sosie czosnkowym, sałatka z brokułami i fetą), ale nigdy nie tak błyskawicznie jak dziś. Tym razem posłużyłam się mikrofalówką by w dosłownie kilka minut ugotować warzywa (w pojemnikach silikonowych). Ziemniaki (z łupinami) gotowały się 4 minuty. W tym czasie przygotowałam sos. Potem wrzuciłam do mikrofali brokuły na 3.5 minuty, jednocześnie krojąc ziemniaki i fetę. Po nie dłużej niż 10 minutach powstała pyszna sałatka – idealna na mega szybki wegetariański obiad! I do tego zdrowy bo przyrządzanie w mikrofalówce pozwala na zachowanie wewnątrz warzyw cennych witamin i składników odżywczych.
- 4 średnie młode ziemniaki
- 1/2 brokuła
- 2 łyżki majonezu Delikatnego Winiary
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
- 100 g sera feta
- prażone pestki słonecznika do posypania
Ziemniaki dobrze umyj. Nie osuszając umieść w pojemniku silikonowym. Zamknij pojemnik, upewniając się, że wentyl pozostał otwarty. Wstaw do kuchenki mikrofalowej i gotuj na najwyższej mocy ok. 4 minuty. Podobnie przyrządź różyczki brokułów, mikrofalując 3.5 minuty. W międzyczasie wymieszaj majonez z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Ziemniaki pokrój na plastry, brokuły na różyczki. Dodaj fetę pokrojoną w kostkę. Polej sałatkę sosem czosnkowym i posyp prażonymi pestkami słonecznika.
Trzy składniki które lubie najbardziej – brokuły, ziemniaki i ser feta 🙂 To nie może się nie udać 🙂