Rogaliki ziemniaczane

Rogaliki, do których stworzenia zainspirował mnie ten przepis. Na początku nie zrobiły na mnie dużego wrażenia, ale potem mi zasmakowały. Gdy próbowałam je po raz pierwszy, czułam dość wyraźnie ziemniaki. Potem już nie. Żółty ser nie był najlepszym pomysłem na nadzienie bo wyciekał. Lepiej w tej roli sprawdziła się feta. Niemniej plasterek cheddara zapieczony na wierzchu odgrzewanych rogalików smakował znakomicie. Podobnie jak dodatek płatków parmezanu.

Na Moich Wypiekach znalazłam podobne rogaliki, ale na słodko, z marmoladą.

  • 200 g ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli (mogło być więcej)
  • 2 łyżki oleju
  • szynka, suszone pomidory, ser żółty, feta
  • dodatkowo: sezam, natka pietruszki

Propozycje podania:

– z sosem cygańskim lub ketchupem i warzywami: pomidorkami cherry, kukurydzą i ogórkiem konserwowym

– z dodatkową fetą i marynowanymi buraczkami

– z barszczem

– z surówką koperkową

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*