Ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i owocami

Szybkie, zawsze udające się ciastka z gotowego ciasta francuskiego. Na Obozie Kuchni Artystycznej zrobiliśmy ich dwie wersje. Pierwsza była z zapieczonymi owocami w cieście wyłożonym do foremek muffinkowych + ugotowany budyń dodany na końcu. Druga miała inny kształt i zapiekany był budyń. Świeże owoce wieńczyły dzieło.

Ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i owocami

  • ulubiony budyń (np. waniliowy lub śmietankowy)
  • 300 ml mleka
  • arkusz ciasta francuskiego
  • owoce jagodowe
  • migdały i cukier puder do posypania

Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka (300 ml). Przestudź.

Arkusz ciasta francuskiego podziel na kwadraty. Złóż je na trójkąty i natnij (ale nie do końca) po dwóch bokach. Następnie ukształtuj paczuszki takie jak na zdjęciach. Środki wypełnij budyniem. Piecz w 200°C na złoty kolor. Po upieczeniu dodaj owoce jagodowe. Posyp płatkami migdałowymi oraz cukrem pudrem i podawaj.

Ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i owocami

Ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i owocami

Ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i owocami

Instrukcję składania ciastek znajdziesz tutaj.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*