Smaczny chrupki chlebek. Idealny na zdrową przekąskę. Przepis z Moich Wypieków.
Moja objętość = 50 ml
- 4 obj. płatków owsianych
- 4 obj. mąki żytniej (w oryginale razowej, ja użyłam typ 720)
- 2 obj. ziaren słonecznika
- 1 obj. ziaren siemienia lnianego
- 1 obj. ziaren sezamu
- 7 obj. wody
- 1/2 łyżeczki soli
W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw na 15 minut do napęcznienia. Po tym czasie dużą blaszkę (taką z piekarnika) wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Rozprowadź ciasto na blaszce i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz ok. 30 minut. Po 10 – 15 minutach pieczenia wyjmij blachę z piekarnika i nożem do pizzy lub ostrym nożem z piłką przetnij ciasto na kromeczki. Wstaw z powrotem do piekarnika. Podczas pieczenia dwukrotnie uchyl piekarnik na ok. 5 minut każdorazowo, by uwolnić parę wodną – chlebek będzie bardziej chrupiący.
Po wyjęciu z piekarnika przełam chlebek wzdłuż pokrojonych wcześniej linii. Możesz przechowywać kromeczki w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni.
przepadam za tymi chlebkami, są pełne zdrowia i sycące 😉
Mniam, wspaniale chrupiący 🙂