Muffinki z dynią i daktylami

Jesienne muffinki z dynią i innymi zdrowymi dodatkami – otrębami owsianymi i daktylami. Lekko korzenne, lekko miodowe. Takie akurat do popołudniowej kawy.

Muffinki z dynią i daktylami

  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 1 szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 przyprawy do dań słodkich
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki kefiru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka startej surowej dyni
  • 100 g suszonych daktyli

W dużej misce połącz sypkie składniki, czyli mąkę, otręby, sól, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy korzenne i cukier. W drugiej misce wymieszaj jajko z kefirem, olejem oraz miodem. Dynię zetrzyj na grubych oczkach. Daktyle posiekaj.

Wmieszaj mokre składniki do suchych, dodając dynię i daktyle. Wypełnij ciastem foremki do muffinów i piecz ok. 20 min w 180°C.

Muffinki z dynią i daktylami

9 komentarzy

      • Katarzyno – wszystko wyszło jak powinno. Nalezy zwrócić uwage na to żeby miodek był naturalny, o taki jest bardzo ciężko w sklepie, ale warto się o niego postarać, robiąc np zapasy w czasie urlopu gdzieś na wsi. Chciałem tylko nadmienić że jestem cukiernikiem z zawodu 🙂 Moja zona uwielbia muffinki 🙂

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*