Kokardki z zielonymi szparagami w sosie śmietankowym

Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie wykwintne. Sycące i pyszne.

Kokardki-z-zielonymi-szparagami-w-sosie-śmietankowym

  • 250 g makaronu kokardki (farfalle)
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2-3 filety z piersi kurczaka
  • Ziarenka Smaku drobiowe
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 opakowanie bazy do jasnych sosów Winiary
  • 100 ml śmietanki (30% lub lżejszej)
  • 150 ml wody
  • świeża natka pietruszki

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu na półtwardo.

Szparagom oderwij zdrewniałe końcówki, które następnie opłucz, pokrój na ok. 3 cm kawałki i podgotuj na parze (np. w tym samym garnku co makaron, na sitku). Kawałki z główkami dodaj na sitko na samym końcu ponieważ wymagają mniej czasu na ugotowanie.

Filet z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dopraw odrobiną Ziarenek Smaku i świeżo mielonym pieprzem. W dużym kubku rozmieszaj bazę do jasnych sosów Winiary ze śmietanką i wodą. Dodaj do kurczaka i gotuj kilka minut do zgęstnienia sosu.

Do patelni z kurczakiem dodaj makaron i szparagi. Wmieszaj posiekaną natkę pietruszki i podawaj.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*