Brownies z malinami

Mój ulubiony przepis na brownies, tym razem z malinami. Dzięki dodatkowi oleju, konsystencja ciasta jest „chewy”, czyli lekko gumowata w środku. Takie właśnie powinno być słynne amerykańskie ciasto czekoladowe.

Brownies z malinami

  • 1/3 szklanki kakao
  • 1.5 łyżeczki kawy instant
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2.5 szklanki cukru
  • 1.75 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady deserowej
  • koszyczek malin

Wymieszaj kakao z kawą, gorzką czekoladą i masłem. Zalej wrzącą wodą i dokładnie wymieszaj, do rozpuszczenia się wszystkich składników. Dodaj olej oraz jajka i żółtka. Wymieszaj tak by powstała jednolita masa. Dodaj ekstrakt z wanilii, cukier i kolejny raz wymieszaj. Na koniec wmieszaj mąkę z solą, a następnie pokrojoną na kawałki czekoladę.

Przełóż ciasto do foremki o wymiarach ok. 20×30 cm. Posyp malinami, a następie piecz 30-35 min w temperaturze 180 st. C (z termoobiegiem).

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*