Mój ulubiony przepis na brownies, tym razem z malinami. Dzięki dodatkowi oleju, konsystencja ciasta jest „chewy”, czyli lekko gumowata w środku. Takie właśnie powinno być słynne amerykańskie ciasto czekoladowe.
- 1/3 szklanki kakao
- 1.5 łyżeczki kawy instant
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2.5 szklanki cukru
- 1.75 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady deserowej
- koszyczek malin
Wymieszaj kakao z kawą, gorzką czekoladą i masłem. Zalej wrzącą wodą i dokładnie wymieszaj, do rozpuszczenia się wszystkich składników. Dodaj olej oraz jajka i żółtka. Wymieszaj tak by powstała jednolita masa. Dodaj ekstrakt z wanilii, cukier i kolejny raz wymieszaj. Na koniec wmieszaj mąkę z solą, a następnie pokrojoną na kawałki czekoladę.
Przełóż ciasto do foremki o wymiarach ok. 20×30 cm. Posyp malinami, a następie piecz 30-35 min w temperaturze 180 st. C (z termoobiegiem).