Jogurtowe babeczki migdałowe

Posty, szybki i smaczny wypiek, którego smak zależy tak naprawdę tylko od naszej fantazji. Do podstawowego przepisu można dodać dowolne aromaty, bakalie, konfitury. Zapraszam do zabawy!

Ciekawe (jak dla mnie połączenia), inne niż poniżej zaprezentowane to m.in:

– aromat tiramisu lub Advocaat, konfitura żurawinowa

– kawałki czekolady, powidła śliwkowe;

– aromat waniliowy, orzechy

Jogurtowe babeczki migdałowe

  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g)
  • 1 jajko
  • 1/2 kubeczka oleju
  • 1 kubeczek cukru
  • 2 kubeczki mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • garść posiekanych migdałów i/lub dowolny aromat tiramisu i waniliowy
  • konfitura żurawinowa

Wymieszaj mokre składniki (jogurt, jajko, olej) w niewielkim naczyniu. Suche składniki (cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, migdały, aromat w proszku) wymieszaj w nieco większej misce. Dodaj zawartość pierwszego naczynia do drugiego. Otrzymane ciasto nakładaj do foremek muffinkowych, tak by umieścić w środku nieco konfitury żurawinowej.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 180 st. C. i piecz ok. 20-25 minut.

 

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*