Patelnia z wędliną drobiową i kaszą bulgur

Lekka i bardzo smaczna patelnia z mało znaną kaszą bulgur, którą dopiero odkrywam. W towarzystwie warzyw i mięska drobiowego sprawdziła się wybornie – z pewnością częściej będzie gościła w naszej kuchni 🙂 Polecam gorąco.

atelnia z wędliną drobiową i kaszą bulgur

  • 1 cebula
  • 4 marchewki
  • 250 g pieczarek
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • 200 g fasolki szparagowej (mrożonej)
  • 400 g wędliny drobiowej
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego
  • 2 szklanki bulionu drobiowego z zielem angielskim i liściem laurowym
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • opcjonalnie prażony słonecznik do posypania

Cebulę (posiekaną), marchewki (pokrojone w talarki), pieczarki (pokrojone w plasterki) oraz papryki (pokrojone w kostkę) wrzuć na dużą patelnię lub do dużego garnka. Duś pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj fasolkę szparagową i jeszcze chwilę duś całość.

Wmieszaj wędlinę pokrojoną w kostkę, liść laurowy, lubczyk oraz bulion. Dodaj kaszę bulgur i gotuj na małym ogniu do miękkości kaszy, czyli ok. 10-15 minut. Do dania nie ma potrzeby dodawania soli – bulion i szynka są dostatecznie słone.

Potrawę możesz podać tak jak my na dzień drugi – posypaną prażonym słonecznikiem.

atelnia z wędliną drobiową i kaszą bulgur

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*