Nasze Boże Narodzenie 2015

Tak jak wspominałam w poprzednim wpisie, nasze tegoroczne Święta były podwójne. Najpierw firmowe w hotelu Poziom 511, z warsztatami z Karolem Okrasą, a potem tradycyjne, rodzinne. W tym roku, jak co roku, całą kuchenną stroną Świąt zajęła się Mama. Przygotowała bardzo bogaty catering, który konsumowaliśmy u Babci na Górczynie. Naszym zadaniem było jedynie przygotowanie uszek. Ja ulepiłam ciasto, a M. przygotował farsz grzybowy.

Menu wigilijne wyglądało tak:

  • Barszcz z uszkami
  • Zupa rybna (Babci)
  • Karp smażony i pieczony
  • Kapusta z pieczarkami
  • Kapusta z grochem
  • Smażone pieczarki
  • Krokiety z kapustą i grzybami
  • Ziemniaki

Ciasta:

Dania wigilijne 2015
Nasze dania wigilijne 2015 – karp, kapusta z grzybami i kapusta z grochem.
Dania wigilijne 2015
Nasze dania wigilijne 2015 – krokiety z kapustą i grzybami, ciasto „pijak”, babeczki z kremem budyniowym i smażone pieczarki.

W pierwsze święto pojechaliśmy na obiad. Oczywiście stół się uginał. Mama przygotowała sporo smakowitości.

Ponieważ Babcia kupiła duuuży zapas bananów, które szybko dojrzały i koniecznie chciała je w nas wcisnąć, zrobiłam z nich improwizowane koktajle o następującym składzie:

  • Banany, sok marchewkowy, sok jabłkowy (zagęszczony, Białuty), woda – mój numer jeden
  • Banany, sok marchewkowy, syrop malinowy, woda
  • Banany, mleko, likier advocaat
  • Banany, mleko, gotowy proszek do koktajli o smaku migdałowym – można dodać cukier migdałowy
Dania wigilijne 2015
Z naszego świątecznego stołu – kotleciki drobiowe z warzywami, pieczony indyk i koktajle z bananów.

Mimo, że nie zostaliśmy na kolacji, otrzymaliśmy jeszcze sporo na wynos.

Te ostatnie serwowaliśmy z ogórkami konserwowymi, kukurydzą z puszki i kapustą pekińską. Bardzo fajne połączenie – polecam szczególnie tym, którzy pragną by ich Święta były nieco bardziej warzywne 🙂

Pobawiłam się również maminą kapustą z pieczarkami. Dodałam do niej farsz grzybowy do uszek (z cebuli i grzybów, bardzo drobno posiekanych), trochę bulionu grzybowego i makaron łazanki.

Łazanki z kapustą i grzybami
Łazanki z kapustą i grzybami.

Makaronu ugotowałam trochę więcej, tak by starczyło jeszcze na łazanki z makiem vel kluski z makiem. Rozkruszyłam do nich maminy makowiec, dodałam trochę waniliowego serka homogenizowanego i to wszystko. Najlepsze były na ciepło 🙂

Łazanki z makiem
Łazanki z makiem.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*