Święta w Poziom 511 z Karolem Okrasą

Tegoroczne święta świętowaliśmy podwójnie. Pierwszy raz w przedświąteczny weekend, w hotelu Poziom 511. Tak, tak, to to samo miejsce w którym organizowaliśmy 4-ty półfinał I Edycji BlogerChefa i 2-gi półfinał II edycji BlogerChefa.

Tym razem mieliśmy tam firmową wigilię połączoną z dodatkowymi atrakcjami – warsztatami kulinarnymi z Karolem Okrasą i warsztatami barmańskimi z Markiem Mocnym.

Zacznę po kolei, od piątkowej wigilii. Menu wyglądało następująco:

  • Krem grzybowy z chipsem z jarmużu
  • Barszcz wigilijny z uszkami
  • Kapusta z suszonymi śliwkami
  • Pierogi z grzybami
  • Pasztet z kaczki z sosem jarzębinowym
  • Karp z warzywami i morelą
  • Pstrąg pieczony z sosem pietruszkowo-cytrynowym
  • Schab sous vide w sosie z suszonych owoców
  • Ziemniaczki francuskie z rozmarynem
  • Kluseczki chlebowe
  • Czerwona kapusta z żurawiną
  • Udziec indyka w sosie wiśniowym
  • Maślana marchew z czarnuszką
  • Kompot z suszu
  • Sernik z biała czekoladą i maliną
  • Ciasto makowe z musem z pomarańczy
Dania wigilijne w Poziom 511
Dania wigilijne w Hotelu „Poziom 511”.

Po pysznej kolacji przyszedł Aniołek/Dzieciątko, tudzież wielkopolski Gwiazdor. Przyniósł wiele super prezentów, wśród których znalazła się ładowarka indukcyjna dla mnie 🙂 Może w końcu skończą się kryzysy energetyczne mojego telefonu, które zdarzają się nagminne.

W sobotni poranek udaliśmy się na basen. Z malutką A. Nasza 3-miesięczna Królewna najwyraźniej w wodzie czuła się jak rybka.

Potem przyszła pora na obiadek. Pyszny 🙂

  • Krem z pomidorów z pomarańczą i lubczykiem – bardzo ostry, ale super w konsystencji i ogólnie bardzo smaczny
  • Pstrąg pieczony, risotto szpinakowe, maślany seler – rewelacyjne połączenie, świetne frytki selerowe – tak akurat al. Dente; risotto bardzo kremowe i aromatczne
  • Szarlotka z sosem migdałowym – jakby babkowe ciasto przełożone jabłkami, wilgotne z super sosem (chyba) na bazie białek czekolady i z dodatkiem prażonych migdałów
Dania wigilijne w Poziom 511
Dania Świąteczne w Poziom 511 – krem z pomidorów, pieczony pstrąg i szarlotka.

Następnie mieliśmy warsztaty barmańskie. Tu powstały różne mniej lub bardziej alkoholowe mieszanki napojów.

1_12 copy

Pełen wyrażeń dzień dopełniły warsztaty z Karolem Okrasą.

1_79 copy

Trzeba przyznać, że Karol to w 100% profesjonalista, który naprawdę wie jak porwać tłumy. Sposób w jaki mówił, sypał mąkę czy dodawał miód zdecydowanie robiły wrażenie. Fajny dowcip, ciekawe przepisy i  dużo informacji na temat kuchni – tak wspominam te warsztaty. Bardzo podobało mi się, że Karol to nie tylko celebryta, ale także osoba autentycznie zainteresowana gotowaniem, ciekawymi połączeniami smaków i staropolską sztuką kulinarną. Nie jestem w stanie opisać dokładnie dań, które powstały podczas pokazu bo miały sporo składników. Ale tak mniej więcej: strudel z ciasta francuskiego z rybą i kapustą z grzybami, rybka wędzona palonym sianem i zupa rybna.

Warsztaty z Karolem Okrasą
Po warsztatach z Karolem Okrasą.

Potem mieliśmy jeszcze „normalną” kolację, na którą składały się:

  • Carpaccio z buraka z kozim serem, orzechem włoskim i sosem tymiankowym,
  • Krem marchewkowo-pomarańczowy z imbirem
  • Pierś kury z grilla, puree marchewkowe z lubczykiem, brokuły z płatkami migdałów, sos pomarańczowy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*