Ciasteczka „Orzeszki” z nadzieniem czekoladowym

Do zrobienia tych ciastek zbierałam się dosłownie 2 lata. Bo 2 lata temu zobaczyłam je na wigilii firmowej i u Cioci mojego M. Poniższy przepis na ciasto pochodzi od Gosi Martini, a nadzienie jest moją improwizacją.

Jedyny minus tych ciasteczek jest taki, że trzeba mieć do nich specjalne foremki (łatwe do kupienia w Internecie) i sporo cierpliwości. U nas na szczęście M. ma jej więcej niż ja.
Poniższa ciastka orzeszki trafiły niedawno na kawowy stół Natalii, obok super ciasta z musem truskawkowym jej Mamy.

Ciastka orzeszki z nadzieniem czekoladowym

  • 200 g mielonych orzechów
  • 200 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 50 g kakao
  • 300 g mąki

Podane składniki zagnieć na stolnicy lub w misie malaksera. Wyklejaj nim foremki do orzeszków. Piecz w średnio gorącym piekarniku ok. 7 minut. Gotowe połówki orzeszków przełóż nadzieniem.

Nadzienie:

  • 50 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • ok. 3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego

W niewielkim rondlu umieść masło i czekoladę. Podgrzej tak by składniki się rozpuściły. Następnie dodaj mleko skondensowane i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.

Ciastka orzeszki z nadzieniem czekoladowym

Ciastka orzeszki z nadzieniem czekoladowym

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*