Biała fasolka z cukinią i papryką

Jeśli szukasz dietetycznej wersji fasolki po bretońsku to właśnie ją znalazłaś/ znalazłeś. U mnie boczek zastępuje cukinia i papryka 😉 Poniższa propozycja to po prostu potrawka z fasolką (na zdjęciu jest drobna, ale fasola jaś też jest super), warzywami i kiełbasą w sosie pomidorowym. Bardzo podobna do tej potrawki z kurczakiem i kabanosami. Doskonale pasuje do pieczywa, ryżu, ziemniaków, klusek na parze czy naleśników.

Lekka-fasolka-po-bretońsku-z-cukinią-i-papyką

  • 200 g białej fasolki drobnej
  • 3 wędzone kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • majeranek i papryka słodka do smaku
  • 2 garści włoszczyzny mrożonej
  • 1 liść laurowy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 dość duża cukinia
  • 1 słoik passaty pomidorowej
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Fasolę namocz przez noc. Zmień wodę i ugotuj do miękkości.

Kiełbasę pokrój w półplastry i podsmaż na suchej patelni.
Cebulę posiekaj i podsmaż razem z kiełbasą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i słodką paprykę.  Następnie wymieszaj włoszczyznę, liść laurowy, pokrojoną w kostkę paprykę i nieco wody, i duś ok. 15 minut, poczym dodaj cukinię, również pokrojoną w kostkę. Po ok. 5 minutach wymieszaj passatę pomidorową. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem.

Możesz podawać od razu, choć lepiej to zrobić po kilku godzinach lub na drugi dzień, gdy smaki lepiej się połączą.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*