Biała fasolka z cukinią i papryką

Jeśli szukasz dietetycznej wersji fasolki po bretońsku to właśnie ją znalazłaś/ znalazłeś. U mnie boczek zastępuje cukinia i papryka 😉 Poniższa propozycja to po prostu potrawka z fasolką (na zdjęciu jest drobna, ale fasola jaś też jest super), warzywami i kiełbasą w sosie pomidorowym. Bardzo podobna do tej potrawki z kurczakiem i kabanosami. Doskonale pasuje do pieczywa, ryżu, ziemniaków, klusek na parze czy naleśników.

Lekka-fasolka-po-bretońsku-z-cukinią-i-papyką

  • 200 g białej fasolki drobnej
  • 3 wędzone kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • majeranek i papryka słodka do smaku
  • 2 garści włoszczyzny mrożonej
  • 1 liść laurowy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 dość duża cukinia
  • 1 słoik passaty pomidorowej
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Fasolę namocz przez noc. Zmień wodę i ugotuj do miękkości.

Kiełbasę pokrój w półplastry i podsmaż na suchej patelni.
Cebulę posiekaj i podsmaż razem z kiełbasą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i słodką paprykę.  Następnie wymieszaj włoszczyznę, liść laurowy, pokrojoną w kostkę paprykę i nieco wody, i duś ok. 15 minut, poczym dodaj cukinię, również pokrojoną w kostkę. Po ok. 5 minutach wymieszaj passatę pomidorową. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem.

Możesz podawać od razu, choć lepiej to zrobić po kilku godzinach lub na drugi dzień, gdy smaki lepiej się połączą.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*