Prosta zapiekanka, którą przygotowałam niedawno na obiad dla Siostry ze Szkocji. Nareszcie wpadła poznać swoją małą Siostrzenicę! Orzechy włoskie i ser pleśniowy to dobre i sprawdzone połączenie, które świetnie pasuje również do mało popularnego pęczaku. Gorąco polecam tę odmianę od ziemniaków i makaronów 🙂
- 3/4 szklanki kaszy pęczak
- bulion grzybowy lub woda do ugotowania kaszy (4 objętości)
- 2 duże filety z piersi kurczaka
- 2-3 łyżki oleju czosnkowego
- ulubione przyprawy do kurczaka (np. sól, pieprz, czosnek, chili, pietruszka, majeranek, bazylia, cukier) lub gotowa mieszanka, np. „Pomysł na… soczystego kurczaka z czosnkiem i ziołami”
- 2 cebule
- ok. 200 g pieczarek (świeżych lub mrożonych)
- 2 garści mrożonej włoszczyzny krojonej w słupki
- 4-5 suszone pomidory w oleju z ziołami
- 100 g orzechów włoskich
- 100-150 g sera z niebieską pleśnią
- opcjonalnie natka pietruszki
Kaszę pęczak przepłucz na sitku zimną wodą i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie grzybowym.
Piersi z kurczaka umyj i oczyść. Pokrój w kostkę i przesmaż na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Dopraw do smaku. Dodaj posiekaną cebulę i smaż razem kilka minut. Zdejmij z patelni i przełóż do dużej miski.
Na tej samej patelni uduś pieczarki z włoszczyzną, doprawiając je podobnie jak kurczaka.
Połącz z kurczakiem, dodając ugotowaną kaszę, pokrojone suszone pomidory, połowę sera oraz posiekane orzechy i natkę pietruszki. Wymieszaj.
Kaszę z dodatkami przełóż do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 20 minut. Pod koniec zapiekania odkryj i dodaj resztę sera pleśniowego (wystarczy 100 g). Ser pleśniowy można też dodać częściowo do środka zapiekanki, a częściowo na wierzch. Wtedy warto użyć 150 g serka. Danie będzie bardziej aromatyczne, ale cięższe.

