Sos pomidorowy z soczewicą

Potrawka z soczewicy, która w wersji ze zdjęcia przypomina wegetariańskie bolognese. Super smakuje również bez pomidorów, albo z dodatkiem mięsa mielonego, kurczaka lub wędliny. Do sosu można dodać także paprykę, cebulę albo świeże zioła (np. bazylię).

Spaghetti z soczewicą

  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 niewielki kawałek selera korzeniowego (można dodać seler naciowy)
  • 1/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • przyprawa do spaghetti
  • słodka i ostra papryka
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1/2 butelki passaty pomidorowej
  • parmezan lub inny ser do posypania

Cebulę posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Dodaj posiekany czosnek i chwilę przesmaż.

Następnie wmieszaj startą na dużych oczkach marchewkę oraz podobnie starty seler i oba rodzaje soczewicy. Zalej bulionem i duś całość do miękkości warzyw.

W międzyczasie dopraw do smaku przyprawą do spaghetti, papryką słodką i ostrą, solą i świeżo mielonym pieprzem.

W tej postaci możesz już potrawkę podawać  (jako dodatek do makaronu lub jako jarzynkę do dania głównego) lub możesz dodać do niej passatę pomidorową. Ser i świeże zioła to również opcjonalne dodatki. Podobnie jak mięso lub wędlina.

Inna wersja potrawki z soczewicą, z 13 lutego 2016 (dla Kasi Tomczak) – wariacja na temat powyższego przepisu i przepisu na penne alla vodka. Foto oczywiście, z telefonu, powstałe na szybko.

Gnocchi z wódką i soczewicą w sosie pomidorowym

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml wódki
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1/2 słoika passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1/4 szklanki soczewicy czerwonej
  • ok. 100 ml śmietanki
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • przyprawa ognista w młynku
  • paczka gotowych kopytek
  • Bursztyn i szczypiorek do posypania wierzchu (feta też jest super)

Jeszcze inna wersja, z 30 kwietnia 2016 r. (dla Agnieszki D.)

  • 2 małe cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • odrobina ostrej papryki
  • ok. 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki soczewicy czerwonej
  • 1/4 szklanki soczewicy zielonej
  • 1 słoik passaty pomidorowej
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo: dobra wędzona kiełbasa, pokrojona na kawałki i usmażona na suchej patelni
  • do podania: tortellini lub pierogi, np. z mięsem

Sos pomidorowy z soczewicą i kiełbasą_DSC_7555-a-1024

 

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*