Restaurant week

1-10 kwietnia to doskonały czas dla koneserów dobrego jedzenia. Mamy bowiem Restaurant Week, czyli super okazję by zjeść trzydaniowy obiad w wybranej restauracji w wyjątkowo dobrej cenie – dokładnie 39 zł niezależnie od miejsca. Lista uczestniczących w festiwalu restauracji znajduje się tutaj:

https://restaurantweek.pl/wyszukiwarka/poznan/

My wybraliśmy się wczoraj do restauracji Dąbrowskiego 42.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Festiwalowe menu wyglądało tam następująco:

Przystawka

  • krem marchewkowo – imbirowy z oliwą pomarańczową i czarnym sezamem

krem marchewkowo - imbirowy z oliwą pomarańczową i czarnym sezamem

Idealna propozycja dla miłośników niecodziennych, rozgrzewających zup.

  • hummus z grillowaną pitą

hummus z grillowaną pitąPodano nam 3 hummusy – paprykowy, z suszonymi pomidorami i z oliwkami. Wszystkie były super, ale najbardziej przypadła nam do gustu trzecia propozycja. Co mnie wybitnie zdziwiło bo nie przepadam za oliwkami. A jednak… muszę przyznać, że zjadłam je ze smakiem 🙂

  • carpaccio z pieczonych buraków z kozim serem na rukoli

Danie główne

  • filet z kurczaka nadziewany serem feta i suszonymi pomidorami ze szpinakiem na puree z batatów
  • sola smażona na maśle z sosem cytrynowo-miętowym, kaszą pęczak i zielonymi szparagami

sola smażona na maśle z sosem cytrynowo-miętowym, kaszą pęczak i zielonymi szparagamiBardzo fajny pomysł na kaszę ze wspaniałą, mało popularną rybką. Szczególnie przypadnie do gustu amatorom maślanych smaków. A dodatek szparagów przypomina, że już wiosna 🙂

  • tagliatelle z polędwiczką wieprzową i boczniakami w sosie serowym

tagliatelle z polędwiczką wieprzową i boczniakami w sosie serowym

Bardzo smaczne klasyczne połączenie grzybów, mięsa i sosu serowo-śmietanowego 🙂

Deser

  • tradycyjne włoskie tiramisu

tradycyjne włoskie tiramisu_4030326-aTu też klasyka – chyba nie sposób nie lubić tiramisu? Osobiście urzekł mnie sposób podania deseru. Zrobić podobny można stosunkowo łatwo w domu. Ale tak ułożyć w szklaneczce już nie jest tak prosto.

  • panna cotta z sosem z owoców leśnych
  • tarta cytrynowa

tarta cytrynowaZaskoczyło mnie, że to tarta nie na kruchym cieście, ale takim jakby wilgotnym biszkopcie. Masa była bardzo miękka, kremowa, rozpływająca się w ustach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*