Jaglane rafaello

Trufelki z kaszy jaglanej, które przygotowałam na spotkanie pt. Emi, Natalia, Ala i ja u Natalii. Zdjęcia nie zdążyłam zrobić, ale wyręczyła mnie w tym Natalka. Żeby przepis mógł się znaleźć na blogu 😉 Dziewczyny nie mogły uwierzyć, że taki kremowy deser powstał jedynie z kaszy. A no powstał i jeszcze całkiem dobrze smakował. Gościom serwowałam pralinki, ale sama próbowałam masę również na ciepło (podczas przygotowywania deseru). Ta wydaje mi się jeszcze fajniejsza (jaglanka rafaello?). Spróbuj!

Jaglane-Rafaello
Obok rafaello, ptysie autorstwa Emi.
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (na pewno sprawdziłby się również kokosowy)
  • likier Amaretto do smaku (na pewno Malibu byłoby też super)

Dodatkowo:

  • blanszowane migdały*
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Kaszę połącz z mlekiem w dość dużym rondlu z grubym dnem. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj do miękkości kaszy, ok. 10-15 minut.

Dodaj wiórki kokosowe, aromat i likier. Dokładnie wymieszaj, po czym zmiksuj blenderem. Otrzymaną masę wstaw do lodówki do schłodzenia.

Gdy lekko stężeje formuj z niej kuleczki. W środku każdej kulki umieść blanszowany migdał. Obtocz w wiórkach kokosowych i wstaw ponownie do lodówki.

* Można kupić już zblanszowane i obrane migdały. Można też kupić takie w skórkach, zalać je wrzątkiem i po kilku minutach obrać.

Jaglane-Rafaello

Jaglane-Rafaello

 

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*