Smaczna sałatka pomysłu Kasi Tomczak. Z ciekawym dressingiem w postaci oleju z orzechów włoskich, który bardzo przypadł mi do gustu. Doskonale nadaje się na szybki lunch lub śniadanie. Może być także dodatkiem do obiadu. Nic nie stoi na przeszkodzie lekkich modyfikacji – dorzuceniu kawałków kurczaka, ryby czy dodatkowych warzyw.
Składniki:
- rukola
- pomidorki koktajlowe
- kukurydza z puszki
- ser typu feta
- olej z orzechów włoskich
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj 🙂 Pomidorki pokrój wcześniej na pół, a ser feta rozkrusz widelcem.
Nasz smaczny i miły lunch zwieńczyły muffinki upieczone przez współlokatorkę Kasi – Martę. Wyglądały przepięknie – niczym przybyłe z dobrej cukierni. Nie mogłam się powstrzymać by ich nie sfotografować 😉 Poniżej otrzymany od Marty przepis.
„W jednej misce mieszam:
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- trochę cukru waniliowego;
W drugiej misce mieszam:
- 2 dwa jajka
- 180 g jogurtu nturalnego
- 150 ml oleju (no może troszke więcej);
Potem pomału mieszając wlewam mokre składniki do suchych i mieszam trzepaczką.”
W wersji jasnej muffinków ze zdjęć były kawałki czekolady. Do ciemnych muffinek Marta dodała kakao oraz nadzienie z serka Philadelphia i Nutelli.