Sałatka z rukolą i olejem z orzechów włoskich

Smaczna sałatka pomysłu Kasi Tomczak. Z ciekawym dressingiem w postaci oleju z orzechów włoskich, który bardzo przypadł mi do gustu. Doskonale nadaje się na szybki lunch lub śniadanie. Może być także dodatkiem do obiadu. Nic nie stoi na przeszkodzie lekkich modyfikacji – dorzuceniu kawałków kurczaka, ryby czy dodatkowych warzyw.

Sałatka z olejem z orzechów włoskich

Składniki:

  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • kukurydza z puszki
  • ser typu feta
  • olej z orzechów włoskich

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj 🙂 Pomidorki pokrój wcześniej na pół, a ser feta rozkrusz widelcem.

Sałatka z olejem z orzechów włoskich

Sałatka z olejem z orzechów włoskich

Sałatka z olejem z orzechów włoskich

Sałatka z olejem z orzechów włoskich

Sałatka z olejem z orzechów włoskich

Nasz smaczny i miły lunch zwieńczyły muffinki upieczone przez współlokatorkę Kasi – Martę. Wyglądały przepięknie – niczym przybyłe z dobrej cukierni. Nie mogłam się powstrzymać by ich nie sfotografować 😉 Poniżej otrzymany od Marty przepis.

Muffiny-z-czekoladą

Muffiny-z-czekoladą

Muffiny-z-Nutellą

Muffiny-z-Nutellą

„W jednej misce mieszam:

  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • trochę cukru waniliowego;

W drugiej misce mieszam:

  • 2 dwa jajka
  • 180 g jogurtu nturalnego
  • 150 ml oleju (no może troszke więcej);

Potem pomału mieszając wlewam mokre składniki do suchych i mieszam trzepaczką.”

W wersji jasnej muffinków ze zdjęć były kawałki czekolady. Do ciemnych muffinek Marta dodała kakao oraz nadzienie z serka Philadelphia i Nutelli.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*