Leczo z cukinii i papryki

Dość typowa wersja leczo, jednak tym razem wykonana w Thermomix, przez co wyszła nieco inaczej. Dla porównania zerknij na moje wcześniejsze wydanie leczo z cukinią i papryką. Oczywiście obie wersje są super. Po prostu mają nieco inną konsystencję.

Leczo-z-Thermomix

  • 150 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 450 g papryki – 300 g pokrojonej na kawałki, 150 g pokrojonej w paski
  • 300 g cukinii
  • 250 g kiełbasy podsmażonej na suchej patelni (u mnie frankfurterki, te same, które użyłam do wrapa z frankfurterkami)
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • 1,5 puszki pomidorów krojonych – resztę użyłam do zupy jarzynowej z tego przepisu

W naczyniu miksującym umieść cebulę i czosnek. Rozdrobnij 3 s / obr. 5. Zgarnij kopystką ze ścianek.

Dodaj oliwę i sól. Duś 4 min / 120 st. C / obr. 1.

Dodaj paprykę pokrojoną na kawałki i cukinię. Rozdrobnij 6 s / obr. 4.

Dodaj paprykę pokrojoną w paski, kiełbasę, kostkę bulionową, cukier i pieprz. Duś 10 min / 120 st. C / obr. 4.

Dodaj pomidory i duś jeszcze 10 min / 100 st. C / Mieszanie. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego załóż koszyczek.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*