Zupa jarzynowo-brokułowa z kaszą pęczak

Bardzo smaczna zupka, częściowo zupa krem, z dużą ilością brokuła oraz kaszą pęczak. Lekka i zdrowa.

Zupa jarzynowa-brokułowa z kaszą pęczak

  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1/2 cukinii
  • 1 duży brokuł pozbawiony kilku różyczek (120 g), które użyłam do tej zupy jarzynowej
  • 1 l bulionu warzywnego
  • garść włoszczyzny krojonej w paski
  • garść marchewki z groszkiem
  • kasza pęczak (ja użyłam kaszy z tego „niewykończonego” pęczotto)

Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój na większe kawałki. Cukinię pokrój w duże plastry. Umieść warzywa w garnku, razem z ok. 3 różyczkami brokuła. Ugotuj w bulionie, po czym zmiksuj na gładki krem. Dodaj resztę warzyw i gotuj jeszcze chwilę, by warzywa stały się al dente. Gotową zupkę podawaj z grubą kaszą (czyli pęczak) lub makaronem.

Zupa jarzynowa-brokułowa z kaszą pęczak

2 komentarzy

  1. No to ja zrobiłam z zupkę kaszą quinoa… Ale zamiast ugotować ją wcześniej i dodać kaszę na samym końcu, wsypałam ją do zupy, aby tam napęczniała. Zamiast zupy wyszła nam gęsta, sycąca potrawka warzywna z kaszy.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*