Podczas niedawnego pierogowania z Karmel-itką powstały nie tylko świetne wytrawne pierogi, m. in. pierogi z soczewicą i twarogiem. Zrobiłyśmy także wersję na słodko – z serkiem kremowym i wiśniami z kompotu i te pierogi widzicie na zdjęciu. Jakiś czas temu robiłam też podobne – pierogi z serem i limonką. Do twarogu pasują wszelkie owoce, np. jagody (najlepiej mrożone), prażone jabłka i inne.
- ciasto na pierogi, np. to najlepsze ciasto na pierogi
- twaróg kremowy mielony
- cukier puder do smaku
- cukier z prawdziwą wanilią lub ekstrakt waniliowy
- owoce, np. wiśnie z kompotu, mrożone jagody
Wymieszaj twaróg z cukrem. Najlepiej wstaw do lodówki by serek zrobił się ponownie sztywny. Po intensywnym mieszaniu konsystencja staje się bardziej płynna co jest niewygodne podczas lepienia.
Na krążkach ciasta umieszczaj twaróg i owoce. Zaklej pierogi i gotuj ok. 1 minutę od momentu wypłynięcia.
wyglądają ślicznie. mniam!