Kurczak pod chrupiącą kołderką z nutą trufli

Kurczaka pod panierką, podobną do tej, którą zaprezentował nam na czwartkowych warsztatach szef kuchni Knorr. W jego wersji znalazło się więcej masła, świeże zioła i orzechy. U mnie było bardziej minimalistycznie. Niemniej kołderka wyszła bardzo fajnie i pięknie się prezentowała.

Test przeszedł również makaron z oliwą truflową. Klasyczne, trafione połączenie. Oliwa ciekawie zmienia smak pasty. Tylko uwaga – trzeba dodać jej bardzo niewiele bo jest niesamiwicie intensywna. Więcej o sposobach na wykorzystanie oliwy truflowej znajdujdziesz na gourmet.lovetoknow.com.

  • bułka tarta
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1.5 kostki bulionowej drobiowo-wołowej
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • bułka tarta
  • lubczyk ogrodowy
  • 1 duża papryka
  • makaron spaghetti (parpadelle byłby także ok)
  • 2 kostki rosołowe do ryżu i makaronu
  • chilli w płatkach
  • oliwa truflowa

Kostkę rosołową Knorr rozetrzyj z oliwą na gładką pastę. W części marynaty obtocz pokrojoną na plasterki paprykę, a następnie przełóż ją do naczynia do zapiekania.

Do reszty marynaty dodaj masło lub margarynę, lubczyk oraz bułkę tartą. Połącz (najlepiej palcami) składniki tak by otrzymać sypką masę przypominającą kruszonkę. Posyp nią oczyszczone piersi z kurczaka i zapiekaj ok. 30 min w temp. 180°C.

W międzyczasie ugotuj makaron z kostką do makaronu ryżu i ziemniaków Knorr. Dodaj kilka kropli oliwy truflowej i oprósz spaghetti świeżo mielonymi płatkami papryczki chilli. Podawaj z pieczonym mięsem i papryką.

 

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*