Frankfurterki w sosie pomidorowym

Pomysł na szybki, aromatyczny obiad. Polecam!

Danie powstało by zagospodarować bardzo smaczne frankfurterki, których sporo pojawiło się w naszej lodówce. Danie jest nieco podobne do potrawki z kurczakiem i kabanosami, które jakiś czas temu prezentowałam. Do sosu można dodać dowolne warzywa, inne niż w przepisie (np. cukinię, zielony groszek), a także podać go z czymś innym niż na zdjęciu – inną kaszą (np. pęczak), ryżem, makaronem, pyzami drożdżowymi czy naleśnikami.

Frankfurterki w sosie pomidorowym_9856-a-1024

 

 

 

  • kilka frankfurterek
  • 1 cebula
  • 1-2 garści włoszczyzny krojonej w paski
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3 pomidory suszone w oleju z ziołami
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • opcjonalnie sól i / lub przyprawa do spaghetti lub fix do spaghetti / lasagne
  • natka pietruszki lub posiekana bazylia do posypania
  • do podania: kasza jaglana (na zdjęciu), kasza gryczana, kasza jęczmienna, ryż, makaron, pyzy drożdżowe, naleśniki itp.

Frankfurterki pokrój w talarki i podsmaż na suchej patelni. Dodaj posiekaną cebulę i dalej zmaż. Następnie dorzuć mrożone warzywa oraz pokrojoną w kostkę paprykę i duś ok. 5-10 minut, tak by nieco zmiękły.

Wmieszaj oba rodzaje pomidorów, przecier pomidorowy i gotuj na małym ogniu do odparowania nadmiaru płynu. Dopraw do smaku i podawaj sos z wybranym dodatkiem, najlepiej posypany natką pietruszki lub posiekaną bazylią.

Frankfurterki w sosie pomidorowym_9862-a-1024

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*