Sos tatarski

Bardzo prosty sos tatarski, który świetnie sprawdzi się do jajek (m.in. wielkanocnych), szynki, pasztetu, pieczonego mięsa, pieczeni po rzymsku, burgerów, śledzi lub ryby. Mnie smakuje nawet z twarogiem 🙂 Do wersji podstawowej można dodać szczypiorek, natkę pietruszki, rzeżuchę lub groszek z puszki. Marynowane pieczarki można też zastąpić całkowicie lub częściowo kaparami.

Sos tatarski_20170416_111055-a

  • 1 słoik pieczarek marynowanych
  • 6-8 ogórków konserwowych
  • ok. 3 łyżki majonezu
  • pieprz czarny do smaku
  • opcjonalnie odrobina soku z cytryny lub kwasku cytrynowego
Drobno pokrój odsączone pieczarki i ogórki. Połącz z majonezem. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i opcjonalnie sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
Sos tatarski_20170417_152126-a

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*