Dziś kilka słów o wspaniałej kulinarnej wyprawie na którą zaprosił nas niedawno Związek Polskie Mięso, w ramach projektu spotkań dziennikarzy „Szlakiem Polskiego Mięsa – SMAKUJ WOŁOWINĘ!”. Tegoroczne spotkanie odbyło się w urokliwym Hotelu Herbarium w Chomiąży Szlacheckiej pod hasłem przewodnim pt. GRILLOWANIE!, a jedną z najważniejszych atrakcji była wizyta w zakładzie produkcji mięsa wołowego Sokołów S.A. w Kole.
Piękne zdjęcia, które widzicie poniżej (prócz basenowych) są własnością Związku Polskie Mięso.
Pierwszy dzień spotkania rozpoczął się uroczystą, pięciodaniową kolacją przygotowaną przez szefa kuchni Marcina Budynka, który na początek podał gościom przystawkę zimną w postaci wołowego tatara, marynowanej wołowiny w ziołach ogrodowych oraz policzka wołowego w jabłkowej emulsji. Następnie do degustacji zaserwowana została przystawka ciepła w postaci pieczonego mostku, sosu bearnaise i zielonych szparagów. Kolejnym, smakowitym punktem kolacji był bulion z długo pieczonym ozorkiem wołowym oraz domowym ravioli, podany w oryginalny sposób. Daniem głównym wieczoru była pieczona polędwica, młode warzywa z ogrodowym pesto, mikro ziołami i demi glas z czerwonym winem. Na deser natomiast otrzymaliśmy czekoladową delicję ze skórką pomarańczową. Wszystko prezentowało się i smakowało wprost wyśmienicie!
My pojawiliśmy się w hotelu nieco wcześniej i skorzystaliśmy spędzając przyjemnie czas na basenie.
Kolejny dzień „Szlakiem Polskiego Mięsa – SMAKUJ WOŁOWINĘ!” upłynął pod znakiem zdrowej rywalizacji i merytorycznej wiedzy. Redaktorzy uczestniczący w wydarzeniu wzięli bowiem udział w drugiej edycji kulinarnego konkursu Meat Master, walcząc o tytuł Mistrza Grillowania! Profesjonalna oprawa oraz wymagające jury, w którym zasiedli: krytyk kulinarny Maciej Nowak, Katarzyna Oponowicz dyrektor Związku Polskie Mięso, Wojciech Kozłowski – autorytet w kwestii ziół i marynat oraz Dominik Moskalenko – uznany szef kuchni, stworzyło wyjątkową okazję nie tylko do prawdziwej rywalizacji, ale również realnego poznania jakości polskiego mięsa wołowego i sposobów jego przygotowania! Ja i Ala z zapałem kibicowałyśmy Tatusiowi, który dzielnie walczył z ramienia naszego teamu. Podium nie zajął, ale dla nas zawsze jest zwycięzcą 😉
Po chwili odpoczynku oraz regeneracyjnym lunchu w restauracji hotelu, przyszedł czas na mini konferencję, w której panelu eksperckim zasiedli: prof. dr hab. Andrzej Kowalski – dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, który zaprezentował zagadnienia dotyczące rynku wołowiny w Polsce, Europie i na świecie; Wojciech Kozłowski – ekspert w zakresie ziół i marynat, który wygłosił prelekcję na temat udoskonalania dań z mięsa wołowego świeżymi ziołami oraz Dominik Moskalenko – kulinarny mistrz wołowiny, który zaprezentował jej najistotniejsze walory. Wspomniani eksperci służyli gościom swoją wiedzą, odpowiadając na wszystkie, nawet najtrudniejsze pytania dziennikarzy.
Podsumowaniem dnia była wspólna grillowa biesiada w chacie na wodzie, w czasie której dziennikarze mogli spróbować wołowych burgerów, steków oraz szpiku – wszystko to z polskiego mięsa! Na zakończenie spotkania każdy z uczestników otrzymał pamiątkowy dyplom, wręczony przez Prezesa Związku Polskie Mięso Witolda Choińskiego.
Trzeci dzień wydarzenia „Szlakiem Polskiego Mięsa – SMAKUJ WOŁOWINĘ!” w całości poświęcony został na odwiedziny w zakładzie produkcji mięsa wołowego Sokołów S.A. w Kole. Dzięki zaangażowaniu dyrektora oddziału Pawła Nowaka, mogliśmy dowiedzieć się wielu rzeczy dotyczących funkcjonowania całego przedsiębiorstwa Sokołów S.A., a także na własne oczy zobaczyć proces rozbioru półtuszy wołowej. To naprawdę robi wrażenie! Oprócz tego mogliśmy obejrzeć dojrzewalnię wołowiny – pomieszczenie, które najczęściej nie jest udostępniane zwiedzającym, a też robi niesamowite wrażenie – to długa, 25-metrowa „wieża” z półkami na których leżakuje mięso. Na koniec, zostaliśmy zaproszeni na lunch, podczas którego mogliśmy poczuć smak steków sezonowanych na sucho i mokro.
Wydarzenie przygotowane przez Związek Polskie Mięso było doskonałą okazją do przeprowadzenia interesujących rozmów, wymiany poglądów oraz informacji dotyczących branży mięsnej w Polsce. Co ważne, spotkanie pozwoliło usystematyzować wiedzę na temat wołowiny, tj. zastosowań poszczególnych jej elementów, najlepszych sposobów obróbki i podania. Organizatorzy wydarzenia jak zawsze spisali się na medal. Bardzo dziękujemy za zaproszenie!