Kurczak w sosie śmietanowym to bardzo proste danie, które szybciutko się robi i nigdy się nie nudzi bo można zrobić go na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię wersję z serem pleśniowym typu lazur (choć z gorgonzolą też jest super, zobacz na przepis: polędwiczki w sosie z sera gorgonzola) lub koperkiem. Oczywiście można dodać też chrzan (patrz: polędwiczka w sosie chrzanowym). Dzisiejsza wersja zawiera szynkę długodojrzewająca, podobnie jak gulasz mojego M. Dodaje fajnego wyrazistego smaku do łagodnego drobiu.
- 4 plastry szynki długodojrzewajacej
- 1 cebula
- filet z piersi kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- trochę sosu sojowego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka śmietanki
- 1 pęczek szparagów
- 2 garści zielonego groszku (mrożonego)
- koperek
Na suchej patelni albo na niewielkiej ilości oleju podsmaż szynkę długodojrzewającą porwaną na kawałki. Następnie dodaj posiekaną cebulę, a potem kawałki kurczaka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Gdy mięso ładnie się zezłoci, podlej je wodą i duś do miękkości.
Wyciągnij kawałki mięsa patelni i przełóż na talerz. Obie mąki rozmieszaj ze śmietaną i dodaj na patelnię. Dokładnie rozmieszaj by powstał gładki sos. Dodaj szparagi pokrojone na kawałki (najpierw tylko łodygi) i chwilę duś. Potem dodaj główki szparagów i zielony groszek. Dalej duś, aż warzywa staną się półtwarde. Dorzuć świeży koperek, w razie potrzeby jeszcze dopraw do smaku.
Podawaj z ziemniakami, ryżem, makaronem, pyzami drożdżowymi lub kaszą (gryczaną, pęczak) i ulubioną surówką.