Ramen o smaku miso z kurczakiem i warzywami

W miniony weekend w naszej kuchni zagościły japońskie smaki, dzięki nowej zupie OYAKATA MISO, którą otrzymałam do przetestowania.

Miso z kurczakiem i warzywami

 

Miso z kurczakiem i warzywami

Miso z kurczakiem i warzywami

Zupa ta z pozoru podobna jest do znanych zupek chińskich, które uchodzą za smakołyk studentów. Opakowanie zawiera pszenne noodle oraz saszetkę z przyprawą. Przyprawa ta nie smakuje jednak jak żadna inna zupa dostępna na rynku. Aromaty w jakich gustują Japończycy są zdecydowanie odmienne od tych, które królują w kuchni chińskiej czy tajskiej. Kuchnia chińska to kuchnia mocno pikantna, a tajska pikantno-słodka. Natomiast kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni to kuchnia delikatnych smaków, w której ważne miejsce zajmują ryby, owoce morza oraz warzywa. Dlatego właśnie kuchnia ta uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Japończycy rzadko mają problemy z nadwagą, a ponadto słyną z długowieczności. Więcej na temat walorów zdrowotnych kuchni japońskiej można przeczytać w księdze Mistrza Oyakata dostępnej tutaj.

Dowiecie się z nich m.in. tego, że Japończycy unikają skrajnych smaków, urozmaicając dania jedynie podstawowymi przyprawami takimi jak sól, cukier, pieprz, sos sojowy, wasabi (japoński chrzan) i mirin (słodka sake). Japończyny wychodzą z założenia, że nie należy zanadto „tłumić” naturalnego smaku składników potraw. Do najpopularniejszych dań kuchni japońskiej należą m.in.: sushi i sashimi, kanapki ryżowe onigiri, ramen (bulion z makaronem i dodatkami), okonomiyaki (duży japoński naleśnik), tamagoyaki (omlet smażony w charakterystyczny sposób), gomaae (japońska sałatka ze szpinakiem) czy desery przyrządzane z zielonej herbaty.

Zupa (ramen), która stała się bazą dania, które prezentuję poniżej pachnie japońską pastą sojową miso oraz wyrazistymi przyprawami: imbirem, czarnym pieprzem i chili. Dania nie przygotowałam w sposób podstawowy, czyli tylko przez zalanie nudli wodą i dodanie przyprawy. Postanowiłam wzbogacić ją o kurczaka oraz warzywa. Ponieważ użyłam dużo więcej wody niż wskazuje przepis na opakowaniu, uzyskałam łagodny smak. A dzięki dodatkom, zupa stała się bardzo „treściwa” i zdecydowanie zdrowsza.

Miso z kurczakiem i warzywami

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

  • 100 g fileta z piersi kurczaka
  • 100 g warzyw (marchew pokrojona w julienne, kukurydza z puszki, szczypiorek)
  • 1 zupa OYAKATA MISO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Kurczaka oczyść i pokrój w poprzek na plastry. Ugotuj w ok. 500-700 ml wody.
  2. Gdy kurczak będzie prawie gotowy, umieść w misce składniki torebki OYAKATA MISO. Zalej 500 ml wrzącej wody. Przykryj i odczekaj ok. 5 minut.
  3. Do garnka z wodą dodaj marchewkę oraz kukurydzę. Gotuj 2-3 minuty.
  4. Do miski z przygotowaną zupą OYAKATA MISO, dodaj kurczaka, marchewkę i kukurydzę.
  5. Przed podaniem posyp danie posiekanym szczypiorkiem.

SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!

Miso z kurczakiem i warzywami

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*