2. urodziny naszej Aluni

W tym roku, podobnie jak rok wcześniej, urodzinki Alicji świętowaliśmy raczej spokojnie, w gronie rodziny i przyjaciół. Zmobilizowałam się do upieczenia amatorskiego tortu, który miał przede wszystkim dobrze smakować (bo na dobry wygląd nie miał szans). Na szczęście świetnie wyszedł, podobnie jak inne pozycje w menu. Drugim urodzinowym ciastem było rafaello, z przepisu od Lucy i razem w nią przygotowane.

Tort-na-2-gie-urodziny_20170910_141438-a-1024-ikona

Tort na 2-latka Aluni

  • biszkopt z 4 jaj – z przepisu na Tort karmelowo-słonecznikowy
  • bardzo mocna kawa do nasączenia biszkoptu
  • dżem z czarnej porzeczki
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • cukier puder do smaku (ok. 3 łyżki)
  • 2 śmietan-fixy
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
Do tego przygotowałam:
  • ciasto Rafaello
  • brzoskwinie pod kruszonką
Dania wytrawne powstały wspólnie z Alunią i Markiem:
  • łopatka pieczona (2 kg, 140 st. C, 3 h)
  • rolada z mięsa mielonego z suszonymi pomidorami, fetą i zielonym groszkiem (z przepisu na Najlepsze mielone – dodałam tylko nieco więcej kostki bulionowej – 3/4, żeby gościom nie było zbyt jałowo)
  • kapusta z borowikami
  • buraczki na ciepło 
A na kolację mieliśmy:
  • kiełbaski z grilla
  • carpaccio z buraczków z fetą, prażonym słonecznikiem i pestkami dyni oraz miodowym vinaigrette
  • pasztet z mielonego mięsa i cukinii (autorstwa Mamusi)
  • sałatka z orzo, kurczakiem i słonecznikiem (autorstwa Mamusi)

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*