Ryba pod chrupiącą pierzynką

Mimo, że święta naprawdę tuż tuż, u mnie w tym roku niemal brak przygotowań. Ale tylko w sensie stricte kulinarnym. Nasz nowy dom jest już prawie gotowy, więc w ostatnim czasie temat końcowych szlifów, zakupu wyposażenia i przeprowadzki to temat numer 1. W środę ujrzałam swoją nową ogromną kuchnię! Już niedługo się nią pochwalę na blogu:) Dziś natomiast przedstawiam pomysł na świąteczną. zdrową rybę. Do wpisu zainspirowała mnie marka Optima, która jest ambasadorem zdrowych wyborów Polaków. Mieliście okazję już o tym słyszeć również na blogu – gdy współtworzyłam książkę kucharską Optimy Cardio wraz z Polskim Towarzystwem Dietetyki (pamiętacie wpis: Premiera książki „Dieta dla serca”?). Teraz Optima pragnie pomagać Polakom w dokonywaniu zdrowszych wyborów podczas świąt. Ja również jestem zwolennikiem lekkich świąt – kilka moich pomysłów jak „odchudzić” święta znajdziecie m.in. w tym wpisie. Z kolei na stronie OptymalneWybory.pl znajdziecie mnóstwo konkretnych przepisów na dania świąteczne w wersji light. W tym mój dzisiejszy.

MAR_6414

Produkty Optima idealnie wpisują się w ideę zdrowego odżywiania. W portfolio marki Optima znajdują się margaryny wzbogacanie w substancje posiadające udowodnione działanie prozdrowotne – m.in. sterole roślinne (Omega Cardio), kwas DHA (Optima DHA) oraz margaryna naturalnie zawierająca wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 (Optima Omega 3). które wspierają zdrowe serce i wiele funkcji organizmu.
Warto zwrócić uwagę, że informacje na opakowaniu, wskazujące na ich prozdrowotny charakter to tzw. oświadczenia zdrowotne – zatwierdzone przez Komisję Europejską treści opisujące szczególne właściwości pewnych składników żywności. To nie treści marketingowe!
20171216_093329
Dlatego produkty tego rodzaju warto włączać do diety. Można używać je nie tylko do kanapek, ale także do dań ciepłych, zapiekanek, farszów, ziemniaków, sosów, mięs i wypieków.
 
Ja przygotowałam na bazie Optimy Omega 3 kruszonkę na łososia – takie danie to prawdziwa bomba omega 3 bo łosoś również zawiera sporo tych kwasów tłuszczowych. Nic nie stoi na przeszkodzie by podobną kruszonkę przygotować do fileta z karpia lub innej ryby. Warto też „pobawić” się z przyprawami.
MAR_6428
  • filet z dowolnej ryby, np. łososia lub karpia
  • sól do smaku (jeśli naprawdę potrzebujesz – im mniej soli w diecie tym lepiej)
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • 2 łyżeczki margaryny Optima Omega 3
  • 2-3 łyżki bułki tartej (najlepiej pełnoziarnistej)
  • natka pietruszki
1. Rybę oczyść i osusz. Oprósz solą i pieprzem.
2. Rozetrzyj margarynę z bułką tartą i natką pietruszki – tak by powstała kruszonka. Możesz też dodać inne ulubione zioła – świeże lub suszone.
MAR_6407
3. Rozłóż kruszonkę na filecie z ryby.
4. Piecz w średnio rozgrzanym piekarniku (ok. 180 st.C), ok. 20-30 minut w zależności od grubości płata ryby.
5. Podawaj z ziemniakami, kaszą lub risotto (pęczotto) oraz dowolnymi warzywami. W wersji wigilijnej możesz podać z pierogami z kapustą i grzybami. I koniecznie z warzywami! Np. pieczonymi lub lekką surówką. Od święta też jedzmy lekkie i zdrowe surówki!

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*