Pomysły na nietypowe przysmaki z grilla

Letnie grillowanie większości z nas kojarzy się z kiełbasą, karkówką czy kaszanką. Istnieje jednak całe mnóstwo oryginalnych potraw, które można przyrządzić w ten sposób.

Szaszłyki z kurczaka w paście z papryki z sosem kokosowym

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 1 zielona papryka
  • 0,5 cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 pęczek mięty
  • 1 pęczek kolendry
  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso myjemy i osuszamy.
  2. Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, oprószamy solą i smarujemy oliwą. Grillujemy przez około 10 minut, aż skórka zmięknie i ściemnieje. Zawijamy w woreczek foliowy.
  3. Po kilku minutach wyjmujemy i usuwamy skórkę. Paprykę kroimy na kawałki, łączymy z czosnkiem, połową imbiru, połową listków mięty i kolendry, sokiem z limonki, oliwą, solą i pieprzem. Blendujemy.
  4. Tak przyrządzoną pastę rozsmarowujemy na mięsie.
  5. Następnie zawijamy piersi z kurczaka w roladki, kroimy w poprzek i nadziewamy na patyczki w miejscu łączenia.
  6. Skrapiamy oliwą i pieczemy na grillu po około 5 minut z każdej strony.
  7. Sos, który świetnie uzupełni smak szaszłyków przyrządzimy blendując cukinie, miętę, kolendrę, imbir, mleko kokosowe, sól oraz pieprz.

Wejdź na www.przepisy.pl i sprawdź co jeszcze można przygotować na grillu.

Owoce z grilla

Na grillu z powodzeniem przyrządzić możemy owoce takie, jak:

Mango

– przekrawamy je na pół i nacinamy miąższ w kratkę. Powierzchnię każdej połówki przypiekamy przez około 5 minut. Możemy je wcześniej posypać brązowym cukrem.

Arbuz

– kroimy go w plastry, smarujemy miodem i kładziemy na grillu na 5 minut. Dobrze smakuje zarówno solo, jak i w roli składnika sałatki z fetą, świeżą bazylią, oliwkami i sokiem z limonki.

Owoce jagodowe

– truskawki, jagody, jeżyny, borówki lub maliny mieszamy z cukrem oraz sokiem z cytryny i wykładamy na folię aluminiową. Zawijamy boki tak, by sok nie wypłynął z nich. Po około 10 minutach serwujemy je z lodami, goframi lub naleśnikami.

Brzoskwinie

– przekrawamy owoce na pół, wyjmujemy pestki i każdą połówkę nacieramy masłem. Grillujemy przez około 4 minuty z każdej strony i serwujemy z lodami. Równie dobrze będą one smakowały w towarzystwie ulubionych mięs.

Banany

– delikatnie nacinamy je wzdłuż i w miejscach nacięcia umieszczamy kostki czekolady. Grillujemy 3 minuty. Zjadamy solo lub z lodami i bitą śmietaną.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*