Jak przygotować frytki z batatów? Jakie są ich walory odżywcze i jak wpływają na nasze zdrowie?

Frytki to jedna z tych przekąsek, które uwielbiają zarówno dorośli jak i dzieci. Niestety, smażone na głębokim tłuszczu ziemniaki nie są najzdrowszym daniem.

Zdrowe, pieczone frytki z batatów z ketchupem

Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób poszukuje alternatywy, która będzie nieco zdrowsza. Jednym z pomysłów na takie zdrowe frytki jest przyrządzenie ich z batatów. Sprawdźmy więc jak je przygotować oraz jaki mają wpływ na nasze zdrowie.

Czym jest batat?

Batat to coraz popularniejsze warzywo, które zyskuje w naszym kraju sympatię smakoszy. Nazywany również słodkim ziemniakiem oraz kumarą lub wilcem ziemniaczanym. To warzywo, które pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Wyróżnia się pomarańczowym kolorem skórki oraz miąższu. Posiada lekko słodkawy smak, który pozwala wykorzystywać go w przygotowywaniu wielu różnych dań..

Jakie ma właściwości odżywcze?

Batat, poza tym, że jest warzywem pysznym jest również bardzo zdrowy. Warto więc dołączyć go do swojej diety i spożywać regularnie. W jego wnętrzu znajdziemy wiele cennych substancji takich jak likopen, fosfor, potas, magnez i selen. Posiada również sporo karotenu, który ma pozytywny wpływ na naszą skórę Zdrowo przyrządzony batat jest niskokaloryczny, dzięki czemu mogą sięgać po niego również osoby na diecie.

Zdrowe frytki – tylko z piekarnika

Problem z frytkami, niezależnie od tego, czy przygotowujemy je z batatów czy zwykłych ziemniaków wynika ze smażenia ich w głębokim tłuszczu, który wnika wewnątrz frytek sprawiając, że są bardzo kaloryczne. Dlatego też przygotowując frytki z batatów postaw na znacznie zdrowsze gotowanie i upiecz frytki w piekarniku. Potrzebujesz jedynie batatów pokrojonych w słupki, łyżki oliwy oraz papieru do pieczenia. Frytki z batatów powinny piec się około dwudziestu minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Jeśli nie umiesz żyć bez smażenia

Wiele osób nie przepada za frytkami z piekarnika i nie są w stanie zrezygnować ze smażenia. Tym również należysz do tego grona? W takim razie postaw na frytki smażone. Jedyne co musisz zrobić to pokroić bataty w paski i na dwadzieścia minut umieścić je w zimnej wodzie. Dzięki temu będą bardziej chrupkie. Rozgrzej olej na patelni i dokładnie osusz swoje frytki papierowym ręcznikiem. Smaż je aż powierzchnia frytek ładnie się zarumieni.

Z czym podawać frytki z batatów?

Wiemy już jak przyrządzić frytki z batatów. Aby jednak były smakowite konieczne jest również ich odpowiednie przyprawienie. Na szczęście frytki te możemy przyprawiać na wiele sposobów. Możesz podawać je tradycyjnie posolone, ale również przyprawiać gotową przyprawą do frytek, kminkiem, majerankiem a nawet odrobiną cynamonu, który podkreśli ich słodki smak. Do frytek przygotuj sos czosnkowy na bazie jogurtu lub tzatziki. Danie będzie jeszcze pyszniejsze.

Podsumowując, frytki z batatów to ciekawa alternatywa, która może zastąpić tradycyjne, nie do końca zdrowe frytki. Nic więc dziwnego, że popularność tej potrawy rośnie a do smaku słodkich ziemniaków przekonuje się coraz więcej osób.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*