Jaką kawę bezkofeinową wybrać?

Od kawy co prawda nie można się uzależnić psychicznie i z punktu widzenia naukowego kawa nie niesie tego rodzaju ryzyka, ale ta wiedza nie przeszkadza kawoszom użyć od czasu do czasu stwierdzenia: „jestem od kawy uzależniony”. I nikomu, kto kocha kawę, sensu tego stwierdzenia nie trzeba wyjaśniać. Dla miłośników czarnego naparu stanowi ona jednoznaczną i szybką odpowiedź na trudy poranka. Bo gdy kofeina zrobi swoje, to wszystko wydaje się prostsze. I gdy przyzwyczaimy się do tego efektu, a tylko na moment zostaniemy go pozbawieni, natychmiast zaczynamy czuć, że brakuje nam czegoś bardzo ważnego. Ale jest jeszcze coś, mianowicie efekt psychologiczny. Trzeba tu zauważyć, że rzeczywiste pobudzające oddziaływanie kofeiny na nasz organizm następuje dopiero po kilku minutach od wypicia małej czarnej. Skąd zatem to natychmiastowe uczucie pobudzenia już niemal po pierwszym łyku? To oczywiście sygnał jaki jest wysyłany do mózgu, stanowiący jedynie zapowiedź działania kawy: bo nasz organizm kojarzy smak kawy z pobudzeniem, zatem niejako antycypuje to, co i tak za chwile nastąpi. Poza tym aromaty w kawie są niezwykle urozmaicone, a nasz mózg – nawet poza naszą świadomością – próbując dociec do czego są one podobne zaczyna się również budzić wywołany do tablicy. Ma tutaj również znaczenie ciepło kawy, bo organizm rozgrzewa się, co pobudza krążenie. Nic więc dziwnego, że już sam zapach kawy, a potem pierwsza jej kropla stanowią źródło natychmiastowej reakcji. Zatem jeżeli dowiadujemy się, że z jakichś przyczyn (np. zdrowotnych lub z powodu ciąży) musimy odstawić lub znacząco ograniczyć kofeinę, to nie musimy się martwić, bo możemy sięgać po kawę bezkofeinową, która nadal z powodu wymienionych właściwości zdoła przywrócić nas do życia o poranku. Oczywiście tutaj warto sobie zadać pytanie: jaka kawa bezkofeinowa będzie najlepsza dla nas?


Najlepsza kawa bezkofeinowa
Palarnie kawy, które tworzą wiele mieszanek zarówno kaw ziarnistych jak i mielonych, cały czas starają się dostosowywać do stale zmieniających się oczekiwań klientów. Ale tylko palarnie produkujące kawy najwyższej jakości (niekoniecznie chodzi tu o znane marki) potrafią tworzyć kawę bezkofeinową, która jest po prostu smaczna. Kawa bezkofeinowa powstaje w procesie dekofeinizacji jeszcze przed wypaleniem, czyli gdy ziarno jest zielone. Zazwyczaj do tego procesu przeprowadzanego w ściśle kontrolowanych warunkach stosuje się chlorek metylenu klasy spożywczej, który potem jest wypłukiwany z kawy przy użyciu pary wodnej, co powoduje że kawa jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia. Ale oprócz samego procesu ogromne znacznie ma jakość samego ziarna i to ono nadal ma decydujące znaczenie dla kawy. Jeśli mamy młynek do kawy w domu koniecznie wybierajmy kawę ziarnistą, bo kawa bezkofeinowa także jest dostępna w takiej postaci, co nie znaczy, że jako kawa mielona nie będzie nam smakować – nadal dobra jakość kawy obroni się również, gdy kawa została fabrycznie zmielona. A jak po samym opisie kawy stwierdzić, że będzie nam smakować? Warto spojrzeć na to, czy podany jest skład takiej kawy, czyli proporcje arabiki do robusty oraz czy podana jest metoda usuwania kofeiny z kawy. To są wyznaczniki bardzo dobrego producenta kawy w ogóle, nie tylko kawy bezkofeinowej

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*