Burgery z otrębami owsianymi i sosem Worcester

Kotleciki, które stworzyłam do podania w postaci amerykańskich sliders, czyli mini-burgerów. Przy okazji przetestowałam dodatek otrąb do mięsa mielonego i słynny sos Worcester. Oba składniki okazały się ok.

Do kotlecików świetnie pasował ostry sos pomidorowy (z Tabasco), który przyrządziłam podobnie jak ten z octem balsamicznym do faszerowanych papryczek. Zmiana dotyczyła dodania Tabsco i zblendowania. Efekt mocno przypadł do gustu zarówno mnie jak i Arturowi.

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki otrębów owsianych + do obtoczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżki sosu Worcester

Podgrzej mleko. Dodaj otręby i chwilę pogotuj, tak by zaabsorbowały płyn. Wymieszaj z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami. Uformuj kotleciki, obtocz w otrębach i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, ok. 3-5 min z każdej strony. Następnie przełóż do formy żaroodpornej i piecz w średnio gorącym piekarniku, ok 15-20 min.

OSTRY SOS POMIDOROWY (a’la MARINARA)

  • 1 cebula,
  • puszka pomidorów pelati,
  • 1/2-1 kostki bulionowej (drobiowej)
  • świeżo mielony czarny pieprz, kilka kropli Tabasco

Na suchej patelni podsmaż cebulę, do delikatnego skarmelizowania. Dodaj pomidory i kostkę rosołową. Chwilę pogotuj, do zredukowania sosu. Zmiksuj ręcznym blenderem i dopraw do smaku.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*