Kotleciki, które stworzyłam do podania w postaci amerykańskich sliders, czyli mini-burgerów. Przy okazji przetestowałam dodatek otrąb do mięsa mielonego i słynny sos Worcester. Oba składniki okazały się ok.
Do kotlecików świetnie pasował ostry sos pomidorowy (z Tabasco), który przyrządziłam podobnie jak ten z octem balsamicznym do faszerowanych papryczek. Zmiana dotyczyła dodania Tabsco i zblendowania. Efekt mocno przypadł do gustu zarówno mnie jak i Arturowi.
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 4 łyżki otrębów owsianych + do obtoczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżki sosu Worcester
Podgrzej mleko. Dodaj otręby i chwilę pogotuj, tak by zaabsorbowały płyn. Wymieszaj z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami. Uformuj kotleciki, obtocz w otrębach i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, ok. 3-5 min z każdej strony. Następnie przełóż do formy żaroodpornej i piecz w średnio gorącym piekarniku, ok 15-20 min.
OSTRY SOS POMIDOROWY (a’la MARINARA)
- 1 cebula,
- puszka pomidorów pelati,
- 1/2-1 kostki bulionowej (drobiowej)
- świeżo mielony czarny pieprz, kilka kropli Tabasco
Na suchej patelni podsmaż cebulę, do delikatnego skarmelizowania. Dodaj pomidory i kostkę rosołową. Chwilę pogotuj, do zredukowania sosu. Zmiksuj ręcznym blenderem i dopraw do smaku.