Ciasto jogurtowe z jabłkami i migdałami

Ciasto idealne dla zapracowanych i / lub oczekujących niespodziewanych gości. Powstaje dosłownie w kilka chwil i nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności. A smakuje… naprawdę świetnie. Szczególnie gdy jest świeże, jeszcze lekko ciepłe. Sprawdzi się na podwieczorek, albo słodkie śniadanie. Na przykład ze szklanką mleka lub kawy.

Pamiętajcie, że zastosowane owoce możecie dowolnie zmieniać, w zależności od sezonu. Zawsze służyć Wam mogą także owoce w puszce lub kompocie (ale ważne aby były dobrze odsączone).

Do ciasta z jabłkami / śliwkami można użyć szczyptę cynamonu lub mieszanki przypraw korzennych. Ja tym razem nie zdecydowałam się na taki dodatek ponieważ postawiłam na aromat prażonych migdałów.

  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka jogurtu greckiego (10% tłuszczu)
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 3 duże jajka
  • 2 kwaśne jabłka
  • ok. 50 g płatków migdałowych (np. takich) ze sklepu GO4TASTE, w którym znajdziecie wiele unikalnych unikalnych produktów, np. śliwki suszone czy mango bez sorbinianu potasu (często dodaje się tę substancję do suszonych owoców jako konserwant) czy żurawinę słodzoną sokiem jabłkowym (standardowa „żurawina suszona” zawiera cukier, czyli de facto jest kandyzowana).

Połącz wszystkie suche składniki w większej misce (mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy). W mniejszej misce wymieszaj jogurt z olejem, olejkiem waniliowym oraz jajkami. Przelej do naczynia z suchymi produktami. Zamieszaj tylko do połączenia składników.

Wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułóż kawałki jabłek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na 40 minut.

Po lekkim przestudzeniu posyp ciasto uprażonymi na suchej patelni migdałami oraz cukrem pudrem.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*