Sposóblę na makrelę, który wypatrzyłam na Kuchni Agatki. Trochę przypomina słynny paprykarz szczeciński, wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Bez ryżu świetnie pasuje do kanapek.
- 1 makrela wędzona
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- po 1/8 am. łyżeczki soli, pieprzu, przyprawy uniwersalnej i słodkiej papryki oraz szczypta cayenne
- opcjonalnie 50 g ryżu, pieczarki (ja nie dałam)
Posiekaj cebulę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodaj startą na grubych oczkach marchewkę, ewentualnie pieczarki i duś do miękkości. W międzyczasie oddziel makrelę od ości.
Do warzyw dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Połącz z rybą i odstaw do wystudzenia.