Paprykarz z makreli

Sposóblę na makrelę, który wypatrzyłam na Kuchni Agatki. Trochę przypomina słynny paprykarz szczeciński, wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Bez ryżu świetnie pasuje do kanapek.

  • 1 makrela wędzona
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • po 1/8 am. łyżeczki soli, pieprzu, przyprawy uniwersalnej i słodkiej papryki oraz szczypta cayenne
  • opcjonalnie 50 g ryżu, pieczarki (ja nie dałam)
Posiekaj cebulę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodaj startą na grubych oczkach marchewkę, ewentualnie pieczarki  i duś do miękkości. W międzyczasie oddziel makrelę od ości.
Do warzyw dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Połącz z rybą i odstaw do wystudzenia.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*