Sałatka Cezar-Klopsik

Sałatka z klopsikami? Tak, dla mnie to też nowość. Pomysł okazał się bardzo dobry, kuleczki świetnie smakowały i ładnie wyglądały. Ich robienie było jednak trochę pracochłonne. Niemniej ostateczne dzieło zyskało uznanie moje i Artura. A potem w całości zniknęło.  Kapitalną nazwę Cezar – Klopsik mógł wymyślić tylko A. 🙂

  • sałata (masłowa i lodowa)
  • kukurydza z puszki
  • klopsiki z polędwicy wieprzowej (1 mała, ok. 200-gramowa polędwiczka, 1/2 jajka, 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa)
  • Fix Knorr sałatka Cezar (sos + grzanki czosnkowe)
  • jogurt naturalny i/lub majonez do sosu sałatkowego

Przygotuj klopsiki. W tym celu rozdrobnij mięso w malakserze. Dodaj jajko i przyprawy. Uformuj malutkie kuleczki (użyłam amerykańskiej miarki ½ łyżeczki) i podsmaż na oliwie (u mnie takiej po suszonych pomidorach). Wyłóż na porwaną na kawałki sałatę oraz kukurydzę. Polej sosem przygotowanym z 3 łyżek jogurtu i 1 łyżeczki majonezu. Udekoruj grzankami.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*