Muffinki waniliowe z warsztatów SPOT

Tym razem przepis na muffinki upieczone nie przeze mnie, ale dzieci, które pojawiły się na warsztatach kulinarnych, które prowadziłam w Spocie. Mali cukiernicy świetnie się spisali bo muffinki smakowały wybornie. Dzięki dodatkowi cukru Demerara ciasto miało przyjemną karmelową nutę.

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru trzcinowego Demerara
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • Dodatki: kawałki czekolady białej i mlecznej, rodzynki, orzechy włoskie, migdały, wiórki kokosowe

Włącz piekarnik i ustaw na 180°C.

Wszystkie suche składniki wymieszaj w jednej, większej misce.

Wszystkie składniki mokre (maślankę, jajko, olej i aromat waniliowy) wymieszaj w drugiej, mniejszej misce.

Przelej mokre składniki do suchych. Mieszaj jedynie do połączenia produktów. Mogą pozostać grudki i widoczne ślady mąki.

Ciasto nałóż do silikonowych foremek do 2/3 wysokości wraz z wybranymi dodatkami.

Piecz ok. 20 min.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*